Upravit stránku

Skončilo období řezu a vyvazování révy vinné. Předčasné jaro a zvýšené teploty nyní rychle přibližují období započetí tzv.zelených prací ve vinohradech. Zelené práce (nechci zde řešit sečení trávy v meziřadí) představují následné operace:

  • vyvazování /strojní/ letorostů
  • ožínaní letorostů
  • odlisťování

Stroje, určené pro zelené práce je nutné montovat na přední část traktoru, tedy jako čelně nesené. Nosným prvkem těchto strojů je víceúčelový hydraulicky výsuvný a naklápěcí sloupek ERO využitelný pro celou řadu dalších strojů. Např: zatlačovač a zatloukač vinohradnických sloupků, vyvazovač letorostů, osečkovací lišty, odsavače a odlisťovače, předřezávací stroje. Sloupek může být na přání vybaven zařízením pro komfortní ovládání, které garantuje dostatečný počet hydraulických vývodů.

Firma Oslavan nabízí ze svého širokého sortimentu strojního vybavení následující možnosti a řešení.

Vyvazování letorostů

Operace, vhodná ve vinicích, kde nejsou nataženy dráty dvojdrátí a není tak možné letorosty ručně zastrkovat. K vyvázání letorostu dochází tak, že letorosty jsou vyzdviženy pomocí rotujících šneků a následně vyvázány pomocí provazu a sesponkovány. Operace se musí provádět 2 x a každý rok znovu. Vždy po sběru hroznů, před řezem vinné révy je nutno provaz z vinice odstranit.

Ožínání letorostů

Proces, kdy jsou mechanickým způsobem odstraňovány nepotřebné a přerostlé letorosty vinné révy. Ze široké nabídky ožínacích lišt uvádíme stručný přehled.

  • Ožínací lišty tunelové oboustranné
  • Ožínací lišty jednoduché oboustranné
  • Ožínací lišty jednostranné tunelové
  • Ožínací lišty jednoduché jednostranné

Ožínací lišta ERO s pilovými kotouči, určená pro práce v ovocných sadech

Pilové vidiové kotouče o průměru 355 mm zajišťují kvalitní a  čistý řez v ovocných výsadbách. Délka řezu 2,25 m, při nastavení vodorovné lišty /0,85 m/ do svislé polohy pak 3 m.

  • Dva spodní pilové kotouče jsou úhlově stavitelné
  • Nastavitelná výška hydraulického sloupku je až 1100 mm.
  • Ovládání lišty joystickem z kabiny řidiče.

Odlisťování vinné révy

Některé výhody:

lepší prosvětlení a provzdušnění hroznů, efektivnější asimilace, oddálení stárnutí listů.slupka bobulí reaguje až do velikosti hrachu aktivně zesílením kutikuly, ztvrdnutím pletiv, zlepšení mikroklimatu v zóně hroznů a zkvalitnění aplikace postřiků při ochraně rostlin, výrazný fytosanitární efekt. Zlepšení vůně, barvy, tvorby fenolů, odbourání kyseliny jablečné díky přímému osvětlení hroznů, které zvyšuje teplotu bobulí. Menší napadení hroznů plísněmi a houbovými chorobami, odlistění umožňuje pozdější sklizeň - optimální využití ročníku, potenciálu zralosti, zvýšení obsahu žádoucích látek, zdravější hrozny při sklizni přináší následné úspory ve sklepním hospodářství.

Načasování odlistění:

  • včasné odlistění /těsně po kvetení/ nemá žádný negativní vliv na hrozny ve vztahu k nebezpečí úpalu, stejně tak jako k obsahu aminokyselin v moštu
  • správné odlistění zajistí dostatečnou asimilační plochu, podporuje pozvolné odbourávání kyselin /ranné bílé odrůdy/ a přináší zejména u aromatických bílých odrůd jejich typické aroma.
  • pozdní odlistění má sice menší účinek proti houbovým chorobám a plisním, hrozí však nebezpečí snížení výnosu, úpalu a rovněž špatné hospodaření s dusíkem v moštu.

Odrůdy a odlistění

  • Ryzlink, Kerner,Müller-Thurgau, Muškát, Tramin, Silván, Sauvignon Blanc – odlisťovat méně -  cca. 1 list na letorost.
  • Všechny červené odrůdy, Rulandské bílé a šedé, Chardonay – odlisťovat časně, silně a oboustranně - 2 a více listů na letorost.
  • Odrůdu Dornfelder odlisťovat slabě z důvodů možné nedostatečnéí listové plochy